Polderblues.be

Leven, wonen en werken in het Waasland


P.Verwilghenplein
 
   

Mosterdfabriekje "De Kroon" was onafscheidelijk met Haasdonk verbonden.


Eenmansbedrijf van Marcel Moordtgat dat zich goed op de kaart wist te zetten met een goed product van donkere mosterd.
Men kon zich niet indenken dat een boterham met spek, ham of kopvlees niet met deze mosterd werd bestreken.
Ondertussen is het bedrijf reeds enkele jaren overgenomen en is de originele mosterd van de kroon niet verloren.

Er was veel werk om op ambachtelijke wijze deze mosterd te vervaardigen:
Als basis gebruikt men drie soorten mosterdzaad, door ervaring en stielkennis werden deze gekozen.
Natuurlijk werd er ook zout en geheime kruiden toegevoegd volgens overlevering want het was reeds de vierde generatie.


Het centale gedeelte van het bedrijf was de molensteen die het meeste arbeid in beslag nam want om de twee dagen moest deze gescherpt worden.
Dit moest volledig manueel gebeuren met bikhamer.


Foto's van de collectie Marcel Moodtgat, ook dank aan "De Gazet van Antwerpen" artikel verschenen in de weelend editie van zaterdag 4 januari 1986.